Alergeny pokarmowe
Jesteś tym, co jesz.
Jesteś więc wysypką, gorączką, obrzękiem, biegunką, katarem, torsjami.
Czasem jesteś alergią.
Dziś zapraszam na post edukacyjny jako że alergie pokarmowe są mi ostatnio bardzo bliskie:)
Spójrzmy na to, jak często zauważamy, że coś nam dolega, ale nic z tym nie robimy. Brzmi znajomo? Dziecko, gdy coś je boli, przychodzi do rodzica i mu to komunikuje. Dorosły, gdy odczuwa ból, albo bierze proszek, albo argumentuje swój stan zmęczeniem, przeziębieniem, etc. Jak często nie reagujemy, gdy nasze ciało daje znam czerwone światło?
Dziś zapraszam na post edukacyjny jako że alergie pokarmowe są mi ostatnio bardzo bliskie:)
Allos i ergon czyli zmieniona reakcja z greki tłumaczy w najprostszy sposób, czym jest alergia. Alergia jest zatem zmienioną reakcją organizmu w
związku z przyjmowanym pokarmem, stosowanym kosmetykiem lub działaniem czynnika
alergizującego na skórę, błony śluzowe, etc.
O alergii pokarmowej mówić będziemy wówczas, gdy spożywana substancja, która co do zasady nie jest szkodliwa, wywołuje odpowiedź immunologiczną, a w konsekwencji objawy i chorobę.
Dla uzyskania najlepszego działania terapeutycznego w przypadku wystąpienia niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, kluczowym jest rozpoznanie, z czym mamy do czynienia. Nie każda bowiem reakcja niepożądana w postaci pokrzywki, rumienia lub dolegliwości żołądkowych po konsumpcji produktu spożywczego, będzie kwalifikowana jako alergia. Alergeny o podobnej budowie mogą warunkować wystąpienie reakcji krzyżowej. Tym samym osoba u której występuje reakcja alergiczna na trawy, może być również uczulona na kukurydzę, owies, ryż, jabłko, orzechy i wiśnie.
O alergii pokarmowej mówić będziemy wówczas, gdy spożywana substancja, która co do zasady nie jest szkodliwa, wywołuje odpowiedź immunologiczną, a w konsekwencji objawy i chorobę.
Dla uzyskania najlepszego działania terapeutycznego w przypadku wystąpienia niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, kluczowym jest rozpoznanie, z czym mamy do czynienia. Nie każda bowiem reakcja niepożądana w postaci pokrzywki, rumienia lub dolegliwości żołądkowych po konsumpcji produktu spożywczego, będzie kwalifikowana jako alergia. Alergeny o podobnej budowie mogą warunkować wystąpienie reakcji krzyżowej. Tym samym osoba u której występuje reakcja alergiczna na trawy, może być również uczulona na kukurydzę, owies, ryż, jabłko, orzechy i wiśnie.
Alergenność
Na wzrost lub spadek alergenności produktów może
mieć wpływ działanie człowieka na etapie procesów technologicznych. Wzrost
alergenności jest związany z łatwiejszym dostępem do epitopu białka. Obniżenie
alergenności jest natomiast efektem zniszczenia struktury epitopu. Epitopem nazywa się część antygenu łącząca się
bezpośrednio z przeciwciałem, receptorem limfocytu B lub T. Na alergenność wpływają również procesy technologiczne związane nie tylko z przetworzeniem żywności, ale również jej przechowywaniem.
Alergeny ryb
Za reakcję immunologiczną po spożyciu ryb
odpowiadają alergeny, które są termostabilne i nierozpuszczalne w wodzie.
Głównymi alergenami pochodzącymi z ryb są parwalbuminy. Występują
zarówno w ciemnym jak i jasnym mięsie ryb, wykazując odporność na wysokie
temperatury (obróbka termiczna) i działanie czynników chemicznych. Parwalbuminy
kontrolują przepływ jonów wapnia z i do komórek. Alergen znajduje się w mięsie
wielu ryb, m.in.: dorsza atlantyckiego, karpia, śledzia, makreli oraz łososia. Innym typem alergenu występującego w rybach są tropomiozyny.
Alergen występuje w mięsie tilapii mozambijskiej. Tropomiozyna bierze udział w
skurczu mięśni. Budowa białka alergenów ryb z uwagi na swoją
strukturę warunkuje występowanie alergii u osoby predysponowanej trwającą całe
życie.
Reakcje alergiczne są uwarunkowane nawykami
żywieniowymi, technologią obróbki termicznej ryb, ale przede wszystkim gatunku
spożywanych ryb. W przypadku mięsa dorsza austriackim badaczom
udało się ocenić, że nawet 3 mg białka to ilość wystarczająca do odpowiedzi
immunologicznej. Białka ryb są stabilne i odporne na gotowanie i
smażenie. Hansen w swoich badaniach udowodnił, że w przypadku pacjentów z udokumentowaną
medycznie alergią na białka ryb, alergenność mięsa dorsza była znacząca nawet
po jego obróbce termicznej w postaci 4- godzinnego gotowania. Aerozol białka ryb, unoszący się w powietrzu
podczas gotowania i smażenia ryb również może działać alergizująco.
Alergeny mleka krowiego
Potencjalny charakter alergenny ma ok. 30% białek
zawartych w 1 litrze mleka. Kazeina wykazuje termostabilność. Z reguły osoby wrażliwe na białka mleka krowiego
wykazują również alergię na mleko kozie, z uwagi na podobieństwo budowy białka
mleka koziego. Nierozsądne jest więc przerzucanie się na mleko kozie, jeśli mamy alergię na mleko krowie. Nie da to pożądanego skutku w postaci ustąpienia reakcji alergicznej na białko mleka, skoro mamy do czynienia z produktem o podobnej budowie.
Alergeny zbóż
Gluten występuje w pszenicy, życie, pszenżycie,
owsie, orkiszu i jęczmieniu Nietolerancja glutenu nie jest tym samym co
celiakia i na jej temat trudno mi się wypowiadać, bo tego tematu nie zgłębiłam. Zboża są powszechnie stosowane w przemyśle
spożywczym i trudno je wyeliminować całkowicie z diety. Na diety bezglutenowe był i chyba nadal jest wielki popyt. Nie warto jednak samodzielnie eliminować z diety zbóż, bo są one źródłem cennych mikroelementów dla organizmu.
Konserwanty
Siarczyny dodawane jako środek konserwujący do
żywności celem przedłużenia trwałości. Konserwanty oznaczone na etykiecie produktu m.in..
E102, E104, E110, E122, E124, E128, E129, E 129, E151, E154, E155, E180, E210,
E211, E212, E213, E214, E215, E216, E218, E219, E220, E23. Mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób
szczególnie uczulonych, bądź pokrzywkę, wysypkę, nieżyt górnych dróg
oddechowych. Pamiętam jak dziś, że w serkach puszystych marki Bakoma był jakiś konserwant, który mnie uczulał. Tych serków nie widziałam od kilku lat na półkach sklepowych, więc problem już nie występuje.
Alergeny mięczaków
Źródłem alergii jest białko tryptomycyna.
Mimo przeciętnej stabilności termicznej struktura białka może przetrwać proces
gotowania mięczaków. Z alergią na mięczaki występować może reakcja krzyżowa i w
efekcie alergia na skorupiaki i insekty.
Alergeny roślin strączkowych
Występująca w soi m.in. lecytyna sojowa jest
białkiem odpowiadającym za wystąpienie alergii. Nie jest to białko
termostabilne, aczkolwiek z uwagi na swoją budowę istnieje ryzyko wystąpienia
reakcji krzyżowej u osoby uczulonej na soję w kontakcie z pyłkiem brzozy.
Alergeny orzechów
Białka orzeszków ziemnych stanowią duży odsetek
alergenów. Wicilina, konglutynina i proglycinina w nich zawarta, nawet w bardzo
małej ilości może wywołać natychmiastową, silną reakcję alergiczną włącznie ze
wstrząsem anafilaktycznym.
Wstrząs anafilaktyczny
Wywołany często przez białka jaja kurzego,
orzechy, owoce morza, przyprawy. Wyższą podatność na wystąpienie wstrząsu mają
osoby chore na astmę. Objawy mogą wystąpić bezpośrednio po spożyciu
pokarmu wraz z innymi objawami: biegunka, pokrzywka, nudności, wymioty, etc.
Poniżej zestawienie najczęściej występujących zmian ze strony naszego ciała w przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego:
Nie wolno lekceważyć wszystkich dziwnych objawów występujących po jedzeniu, a im wcześniej podejmiemy próbę wyjaśnienia przyczyn dolegliwości, tym szybciej zmienimy nawyki żywieniowe.
Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis choć trochę przybliżył Was do ścieżki zdrowia:) Wszystko to robimy powinno czynić nas zdrowszymi.
Poniżej zestawienie najczęściej występujących zmian ze strony naszego ciała w przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego:
Nie wolno lekceważyć wszystkich dziwnych objawów występujących po jedzeniu, a im wcześniej podejmiemy próbę wyjaśnienia przyczyn dolegliwości, tym szybciej zmienimy nawyki żywieniowe.
Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis choć trochę przybliżył Was do ścieżki zdrowia:) Wszystko to robimy powinno czynić nas zdrowszymi.
Brak komentarzy: