Tortilla z autorskim przepisem mojego męża na pikantny sos do mięs

Uwielbiam te momenty, które spędzamy razem w kuchni. Zazwyczaj wtedy powstają najlepsze pomysły na proste i pyszne jedzenie. Tak było i tym razem. Nagle z niczego wyszło nam fenomenalna tortilla z pikantnym sosem.




Składniki:
- 1 opakowanie tortilli pełnoziarnistej (6 placków)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- ugotowane i upieczone mięso z podudzia kurczaka
- 40 g sera żółtego
- sos Worcestershire
- 2 łyżki majonezu
- kilka liści sałaty

Na sos:
- 4 dorodne pomidory
- 2 suszone papryczki z Węgier
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie tortilli nie zajmuje wiele czasu. Zaczęliśmy od przygotowania sosu, gdyż to jemu trzeba było poświęcić najwięcej energii i uwagi. Dorodne pomidory, które rosły w prawdziwym polskim słońcu i których próżno szukać w supermarketach sparzono wrzątkiem i pozbawiono skórki. Zblendowano dodając papryczki. Powstałą pulpę pomidorowo-paprykową przelano do rondla, dodano cukier, przyprawy. Doprowadzono do wrzenia i zmniejszywszy moc palnika ze stoickim spokojem czekano, aż sos odparuje i nabierze znamienitej gęstości. To autorski sos mojego męża. Idealnie pikantny i słodki zarazem. 

Słów kilka o mięsie w tej tortilli. Kurczaczek posłużył jako baza do rosołu, a podudzie po wyłowieniu z rzeczonej królowej zup zostało upieczone. Rozdrobnione i posiekane mięso podsmażono z sosem Worcestershire i przyprawami. 

Paprykę pokrojoną w drobną kostkę poddusiliśmy do miękkości. Cebulę pokrojoną w piórka, ser skrojony w kosteczkę oraz kukurydzę wymieszaliśmy z majonezem. 

Na gotowych plackach tortilli rozsmarowałam gęsty i bogaty sos, nałożyłam po łyżce fasoli, papryki i mieszanki z majonezem. Do tego łyżka mięsa, liść sałaty. Tortillę złożyłam w burrito i podsmażyłam z obu stron na patelni grillowej. 

Czy muszę pisać, że zniknęło w ekspresowym tempie? :)

Co ostatnio zgotowaliście w swojej kuchni? 



1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.