Upały praktycznie już za nami, ja jednak przychodzę z przepisem na orzeźwiającą i energetyzującą lemoniadę ogórkowo-miętową. Ratowała mnie w te najgorsze dni, kiedy za oknem było prawie 40 stopni, a w mieszkaniu niewiele mniej :)
Niezbędnik do lemoniady ogórkowo-miętowej:
- garść liści mięty
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 cytryna
- kostki lodu
- 1,5 litra wody
- blender

Miętę i ogórka oczywiście myjemy przed umieszczeniem ich w blenderze, chyba że ktoś preferuje element ścierny w postaci piasku w swoich napojach :) Ogórka po umyciu kroję na mniejsze części - szybciej i łatwiej uda się do rozdrobnić w maszynie. Z cytryny wyciskam sok i dolewam do przygotowanych zielonych składników. Blenduję na wysokich obrotach do chwili, gdy konsystencja stanie się niemalże jednolita. Wlewam wodę i miksuję jeszcze chwilę, po czym przelewam do dzbanka z kostkami lodu. Prościej się nie da :)
Zielony i zdrowy energetyk jest gotowy. Przede wszystkim jest jednak smaczny i można go pić bez ograniczeń :)
Pozdrawiam
Paulina M
Idealny- orzeźwiający.
OdpowiedzUsuńmarysia-k