Koktajlowo , czyli zdrowie w jednej szklance
Koktajle przyrządzane samodzielnie z warzyw i owoców nieprzetworzonych stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Już w kwadrans po spożyciu świeżego soku, wyciśniętego w zaciszu własnej kuchni, jego drogocenne składniki krążą radośnie w naszym krwiobiegu. Soki i koktajle możemy przygotowywać z warzyw, owoców i ziół. Niektórzy rozcieńczają soki i koktajle wodą, dla innych bazą do przygotowania napoju jest mleko. W takim napoju łatwo przemycimy różnorodne warzywa, czy owoce, których normalnie nie lubimy zjadać.
Zielony sok
W sokowirówce wyciskamy zielone warzywa i owoce, które mamy pod ręką. Mieszanka zielonych sałat, papryki, selera naciowego może nie brzmi kusząco, ale już w towarzystwie jabłka i kiwi smakuje naprawdę dobrze.
Tak przygotowany sok to źródło krzemu, fosforu, potasu, prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz chlorofil,który jest znany z działania oczyszczającego.
Koktajl arbuzowo - bananowy
W blenderze kielichowym umieścić obranego banana i 1/4 średniego arbuza pozbawionego pestek. Całość blendować na wysokich obrotach kilkanaście sekund. Powstały koktajl jest dość rzadki z uwagi na wysoką zawartość wody w arbuzie.
Koktajl jest źródłem kwasu foliowego, choliny, witaminy A, B6 oraz C, magnezu, potasu, fitosteroli.
Sok marchwiowy
Jest doskonałym źródłem witaminy A oraz K, kwasu pantotenowego ( wit. B5 ), żelaza, miedzi, potasu, manganu.
Sok marchwiowo- buraczany
Sok najlepiej przygotowuje się w proporcji 4:1 ( 4 porcje marchwi na 1 porcję buraka ) , po wyciśnięciu schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Sok zawiera duże ilości potasu, magnezu, kwasu foliowego, wit. B1, kobaltu, betaninę.
Soki i koktajle są sycące i niskokaloryczne - szczególnie jeśli wybierzemy soki warzywne.
Pijmy więc nałogowo samodzielnie przyrządzone napoje, bez konserwantów i niepotrzebnego dosładzania.
Zielony sok
W sokowirówce wyciskamy zielone warzywa i owoce, które mamy pod ręką. Mieszanka zielonych sałat, papryki, selera naciowego może nie brzmi kusząco, ale już w towarzystwie jabłka i kiwi smakuje naprawdę dobrze.
Tak przygotowany sok to źródło krzemu, fosforu, potasu, prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz chlorofil,który jest znany z działania oczyszczającego.
Koktajl arbuzowo - bananowy

Koktajl jest źródłem kwasu foliowego, choliny, witaminy A, B6 oraz C, magnezu, potasu, fitosteroli.
Sok marchwiowy
Jest doskonałym źródłem witaminy A oraz K, kwasu pantotenowego ( wit. B5 ), żelaza, miedzi, potasu, manganu.
Sok marchwiowo- buraczany
Sok najlepiej przygotowuje się w proporcji 4:1 ( 4 porcje marchwi na 1 porcję buraka ) , po wyciśnięciu schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Sok zawiera duże ilości potasu, magnezu, kwasu foliowego, wit. B1, kobaltu, betaninę.
Soki i koktajle są sycące i niskokaloryczne - szczególnie jeśli wybierzemy soki warzywne.
Pijmy więc nałogowo samodzielnie przyrządzone napoje, bez konserwantów i niepotrzebnego dosładzania.
Brak komentarzy: