Fiku miku w piekarniku: Marchewkowy zawrót głowy

Marchewka w zupce, marchewka w szklance, marchewka na talerzu...
Jej słodki smak warto też docenić w wypiekach.

Oto ciasto marchewkowe - puszyste, lekko słodkie, ale nie przesłodzone dzięki wspomnianej marchwi.



Składniki :
2 dorodne marchewki
2 szklanki mąki pszennej ( swobodnie można ją wymienić na żytnią lub bezglutenową )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 niespełna szklanka oleju
1 szklanka cukru


Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.W oddzielnej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Do utartych jaj dodawać stopniowo mieszankę sypką. Ciasto będzie miało bardzo gęstą konsystencję. Dodać olej i miksować dopóki ciasto nie będzie miało stanowiło jednolitej masy - nadal będzie bardzo gęste. Na koniec dodać starte na grubych oczkach* marchewki do ciasta, wszystko wymieszać drewnianą łyżką i piec ok.40-50 minut do suchego patyczka.


*marchew starta na grubych oczkach gwarantuje większą wyczuwalność warzywa w cieście

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.