Domowa pizza jesienna na cieście innym niż zwykle.

18 października
Spontaniczny pomysł na jedzenie pizzy w zimną i deszczową niedzielę zaowocował postem kulinarnym.O dziwo - dziś to ja siedzę przy laptopie, a moja druga połowa dzielnie i samodzielne walczy z półproduktami do domowej pizzy. W sekrecie dodać mogę jedynie, że gotujący facet, który dodatkowo w doborze pożywienia kieruje się nie tyle ceną, co jakością i wartościami odżywczymi produktów, to największy skarb w domu, a przede wszystkim- w kuchni. 


Bazą do wypieku domowej pizzy jest ciasto drożdżowe. Jesteśmy troszkę leniwi, więc wybraliśmy drożdże suche. 


Składniki na ciasto:

  • ok. pół opakowania drożdży suchych (generalnie potrzeba ok 4 g produktu- sklepy natomiast zazwyczaj oferują drożdże w saszetkach 5-7g).
  • pół szklanki mąki razowej szymanowskiej z pełnego przemiału typ 2000
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli 
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
Mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąki, drożdże, cukier i sól. Następnym krokiem jest dodanie oleju oraz stopniowe podlewanie ciasta wodą z równoczesnym energicznym wyrabianiem. Ciasto jest gotowe do leżakowania, gdy swobodnie odkleja się od ręki. 30-minutowa drzemka w ciepłym miejscu (czytaj: na grzejniku) to dobry moment, by zająć się przygotowaniem reszty składników. Wszak nie samym ciastem pizza żyje. 



Podkładem do pizzy jest domowej roboty sos na bazie papryki, cebuli i przypraw. 

Składniki na farsz:

  • sos bazowy (może być przecier pomidorowy, sos na bazie śmietany,etc.)
  • 1 średnia cebula
  • kilka plastrów szynki lub innej wędliny
  • opakowanie pieczarek
  • jalapeno (jeśli ktoś nie boi się pikantnych smaków)
  • ser tarty - tutaj:gouda
  • kulka mozzarelli
Pieczarki podsmażamy z cebulką na masełku. Wędlinę i mozzarellę kroimy. Nasze składniki umieszczamy na cieście uprzednio posmarowanym sosem bazowym. Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok 20 minut. 


Pizza nie urosła zbytnio, bo przytłoczył ją nadmiar składników. Niemniej jednak jest pyszna i bardzo sycąca. Dodatek jalapeno doskonale podkręca smak.




Pizza domowa zawsze smakuje lepiej z jednej prostej przyczyny: robisz ją samodzielnie i doskonale wiesz, co w sobie kryje :)

Pozdrawiam 
Paulina M

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.