Domowa pizza jesienna na cieście innym niż zwykle.
Spontaniczny pomysł na jedzenie pizzy w zimną i deszczową niedzielę zaowocował postem kulinarnym.O dziwo - dziś to ja siedzę przy laptopie, a moja druga połowa dzielnie i samodzielne walczy z półproduktami do domowej pizzy. W sekrecie dodać mogę jedynie, że gotujący facet, który dodatkowo w doborze pożywienia kieruje się nie tyle ceną, co jakością i wartościami odżywczymi produktów, to największy skarb w domu, a przede wszystkim- w kuchni.
Bazą do wypieku domowej pizzy jest ciasto drożdżowe. Jesteśmy troszkę leniwi, więc wybraliśmy drożdże suche.
Składniki na ciasto:
- ok. pół opakowania drożdży suchych (generalnie potrzeba ok 4 g produktu- sklepy natomiast zazwyczaj oferują drożdże w saszetkach 5-7g).
- pół szklanki mąki razowej szymanowskiej z pełnego przemiału typ 2000
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąki, drożdże, cukier i sól. Następnym krokiem jest dodanie oleju oraz stopniowe podlewanie ciasta wodą z równoczesnym energicznym wyrabianiem. Ciasto jest gotowe do leżakowania, gdy swobodnie odkleja się od ręki. 30-minutowa drzemka w ciepłym miejscu (czytaj: na grzejniku) to dobry moment, by zająć się przygotowaniem reszty składników. Wszak nie samym ciastem pizza żyje.
Podkładem do pizzy jest domowej roboty sos na bazie papryki, cebuli i przypraw.
Składniki na farsz:
- sos bazowy (może być przecier pomidorowy, sos na bazie śmietany,etc.)
- 1 średnia cebula
- kilka plastrów szynki lub innej wędliny
- opakowanie pieczarek
- jalapeno (jeśli ktoś nie boi się pikantnych smaków)
- ser tarty - tutaj:gouda
- kulka mozzarelli
Pieczarki podsmażamy z cebulką na masełku. Wędlinę i mozzarellę kroimy. Nasze składniki umieszczamy na cieście uprzednio posmarowanym sosem bazowym. Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok 20 minut.
Pizza nie urosła zbytnio, bo przytłoczył ją nadmiar składników. Niemniej jednak jest pyszna i bardzo sycąca. Dodatek jalapeno doskonale podkręca smak.
Pizza domowa zawsze smakuje lepiej z jednej prostej przyczyny: robisz ją samodzielnie i doskonale wiesz, co w sobie kryje :)
Pozdrawiam
Paulina M
Brak komentarzy: