Zdrowa kromka

Właśnie zajadam się swoim własnym chlebem. To namacalny dowód na to, że można upiec chleb bez mąki, cukru oraz drożdży. Przepisów w sieci krąży wiele. Mnie podpasował akurat ten - mniej pracochłonny, ze składnikami stosunkowo łatwo dostępnymi.


Składniki:
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka zmielonych pestek dyni
7 łyżek siemienia lnianego
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego

Składniki suche mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy składniki mokre, które następnie dodajemy do suchych. Wyrabiamy aż do połączenia się składników i uzyskania dość zwartej konsystencji. Przekładamy do formy - keksówki i pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Kroimy całkowicie wystudzony.

Chlebek nieco się kruszy, ale jak na pierwszy raz to i tak sukces (pierwszy chleb na drożdżach okazał się porażką i można było nim rzucać jak kamieniami). Chleb przypomina wyglądem Chleb Fitness dostępny w Galerii Wypieków, który kosztuje tam bagatela 11,80 zł za bohenek. Własny wypiek wychodzi taniej, no i wiesz, co jesz. Jest mięsisty i smaczny, bardzo sycący. Dwie kromki poskramiają apetyt. 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.