Mrożona kawa z lodami
damn, na szklance widać ślady po podpijaniu kawki :D |
Chcesz poznać mój przepis?
Niezbędnik do kawy mrożonej z lodami:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 ml zimnego mleka (używam mleka z obniżoną zawartością laktozy)
- 1 łyżka cukru*
- kostki lodu
- 2 łyżki ulubionych lodów
- blender
- mięta do dekoracji
Kawa mrożona pobudza mnie bardziej niż ta tradycyjna.
*do swojej kawy nie używam cukru. W wersji bez lodów cukier jest jak najbardziej ok, natomiast normalnej kawy nie słodzę już od kilku lat.
Z ciekawostek z przygotowania kawy mrożonej:
Wybór mleka z obniżoną zawartością laktozy sprawia, że kawa ma kremową i puszystą konsystencję. Stosując mleko normalne nie ma tego kremowego efektu. Podobnie rzecz się ma z doborem cukru - inną strukturę ma kawa mrożona zasłodzona cukrem białym, a inna brązowym (tylko brązowym brązowym, a nie farbowanym na brąz i sprzedawanym nam jako brązowy!).
Tak właśnie spędzam sobotnie poranki - rozpijając się kompletnie nie dietetyczną kawą, która jest doskonałym humoropoprawiaczem i energetykiem.
A Ty co pijesz rano tego lata?
Pozdrawiam
Paulina M
Nie przepadam za kawą, ale na taką waśnie mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :)
UsuńMożesz ją zaliczyć na poczet deseru, szczególnie jeśli dodać więcej lodów :D