Serducho owsiane na śniadanie
Dziś będzie chyba post z najkrótszym przepisem na tym blogu ever. W mniej więcej 4 minuty z poniższych składników oraz rozgrzanej patelni można przygotować placek owsiany. Właściwie to nawet nie placek, a serduszko owsiane;)
Takie przepisy powstają, gdy nie wiesz, czy masz ochotę na jajecznicę czy owsiankę.
Płatki owsiane to bogate źródło węglowodanów i białka. Zawierają błonnik, który wpływa na porządki w naszych brzuszkach. Żelazo, fosfor, mangan, cynk i potas to potrzebne nam w codziennej diecie minerały. Dodatkowo płatki owsiane zawierają kwas foliowy, tak bardzo potrzebny kobietom ;)
Jajka to źródło białka, selenu i ryboflawiny.
Cynamon poza walorem zapachowym i smakowym, nieustanne kojarzonym z okresem świąt grudniowych, to bomba witaminowa. Znajdziemy tutaj wapń i mangan, żelazo, potas, fosfor, cynk i miedź.
Do przygotowania placka owsianego potrzeba:
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
3 kopiaste łyżki płatków owsianych
Wszystko razem energicznie mieszamy.
Voila.
Wystarczy usmażyć z obu stron, aż placuszek będzie rumiany. Najwygodniej smaży mi się w foremce - placuszek jest grubszy i nie rozlewa się poza formę.
Smakuje wybornie z konfiturą i świeżymi owocami.
Nie pisałam na wstępie, że to banalny przepis?
Im więcej płatków, tym lepiej!
Smacznego!
Brak komentarzy: